Gratis proefles: 06 - 53 24 14 45

Geschiedenis

Er zijn meerdere versies over de oorsprong van Wing Chun Kung Fu. Deze versies kennen vele overeenkomsten en komen alle op hetzelfde neer. Het onderstaande verhaal is de versie, die gangbaar is voor de Associatie.

Wing Chun Kung Fu is een uit het Zuid-Chinese dorpje Fatshan afkomstige vechtkunst. Het vond zijn oorsprong in het boeddhistische Shaolin-klooster in de 17e eeuw. De letterlijke vertaling van Wing-Chun is: "loflied van de lente" of "lentebloesem" (deze lentebloesem is terug te vinden in het associatie-logo).

Volgens de legende werd het systeem ontwikkeld door een gevluchte non uit dit klooster. Een en ander vond plaats nadat de toen heersende regering het Shaolin-klooster met de grond gelijk had gemaakt. Slechts enkele monniken en een non overleefde de aanslag. Tijdens haar rondzwervingen observeerde de non, Ng Mui genaamd, een gevecht tussen een slang en een kraanvogel. Zij combineerde haar kennis van de klassieke vechtstijlen met bewegingen van deze dieren. Later ontmoette Ng Mui de jonge vrouw Yim Wing Chun, die gedwongen werd te trouwen met een plaatselijke bendeleider. Yim Wing Chun stemde in met het huwelijk mits de bendeleider haar in een gevecht kon verslaan. Na een intensieve training onder Ng Mui ging Yim Wing Chun het gevecht aan en versloeg ze de bendeleider.

Bekendheid

Door de eeuwen heen is het Wing Chun Kung Fu binnen een kleine kring verspreid. In 1949 was het Yip Man die het Wing Chun Kung Fu naar buiten bracht. Een aantal van zijn eerste leerlingen waren: Wong Shun Leung, J. Wang Kiu en Tsui Sheun Tin, e.a.

Begin jaren '70 kreeg het Wing Chun Kung Fu veel bekendheid door Bruce Lee. Hij beoefende het systeem vanwege zijn effectiviteit. Rond deze tijd werd het Wing Chun Kung Fu systeem in Nederland geintroduceerd door J. Wang Kiu.

De eerste leerling van J. Wang Kiu in Nederland is Robert Vogel sr. Hun ontmoeting resulteerde in een 11 jaar durende training in privésfeer. In 1974 richtte R. Vogel sr. de Associatie Wing-Chun Kung-Fu op. In deze beginjaren ontwikkelde en introduceerde hij een geheel nieuw systeem van sparren. Hierin kunnen vrijwel alle technieken realistisch toegepast worden. De Associatie Wing-Chun Kung-Fu is in Nederland de oudste organisatie op het gebied van Wing-Chun.

Door de jaren heen is de Associatie het systeem van Wong Shun Leung gaan toepassen. Robert Vogel jr. traint in privésfeer met Barry Lee, één van Wong Shun Leung's beste leerlingen. Robert Vogel jr. geeft zijn kennis weer door aan de Associatie.

In Stromingen kan je de stamboom van het Wing-Chun Kung-Fu vinden. Hierin wordt ook duidelijk wie van wie les heeft gekregen.

Gratis proefles

Interesse in een gratis proefles? Neem contact op.

 

Tel: 06-53241445
E-mail: info@wing-chun.nl
Of vul onderstaand formulier in: