Gratis proefles: 06 - 53 24 14 45

drs.ing Huib Sanderse

drs.ing Huib Sanderse
Lid sinds:
september 1991
Leerling van:
Robert Vogel sr. / Robert Vogel jr. / Barry Lee
Lid van de kernploeg
Standplaats:
Amsterdam
Geeft les in:
Amsterdam
Geeft les in:
Den Haag - Zondag, volwassenen

Over mij

Ik begon met wing chun kong fu in 1991. De voornaamste reden om er op te gaan was het sporten, met je lichaam bezig zijn. Vooral omdat:

 • de trainingen zijn lekker lang, (2-3 uur), je staat niet na een uur weer buiten.
 • er zitten zowel jongeren als oudere mensen op. Dus niet alleen kinderen of alleen ouderen.
 • de oefeningen zijn afwisselend. B.v. gewichten pompen of hardlopen is bestwel zaai.
 • minder blessures als bij voetballen of andere competitie sport. Als je doel is om te scoren, vergeet je heel snel de persoonlijke gezondheid. Terwijl bij vechten het de bedoeling is zelf zo min mogelijk schade op te lopen.
 • dat je leert vechten is ook mooi meegenomen.

Toen ik er ongeveer 5 jaar op zat, wisselde de school van Rob van leraar, en dus van systeem. Ik vond dit best jammer want ik kende het oude systeem bijna helemaal. Het nieuwe systeem was veel directer, maar ook veel moeilijker om te leren. Omdat je oefeningen heel veel moet herhalen of heel lang moet doen, ook dus zaaier om te leren. Maar toen ik er 10 jaar op zat besloot ik er toch maar voor te gaan. Dit betekende voor mij:

 • iedere gelegenheid aan gaan om les te krijgen van Barry Lee (de nieuwe sifu)
 • naast de reguliere training met mensen afspreken om samen te trainen, oefeningen te herhalen.
 • proberen iedere week ongeveer 10 uur technisch te trainen.
 • persoonlijke doelstellingen zetten: b.v. wil de jat sau strak leren maken.

Ik kwam toen al snel achter dat het wing chun niet draait om het armen-schaken maar om twee andere dingen. Namelijk het stoten (1) en het correct stappen (2).

 1. De stoot is nodig om het gevecht af te kunnen maken. Kan je nog zoveel, maar niet hard stoten, dan is het beter om weg te rennen. Een zachte stoot/tikje zal je tegenstander alleen maar irriteren, waardoor hij nog beter zijn best gaat doen. Kan je niet goed en snel mikken, dan heb je er nog een probleem bij.

 2. Geen van de technieken van wing chun werken als je niet op de correcte plaats staat. Stappen is dus bij iedere beweging, en op ieder moment van een gevecht cruciaal. Dit is het moeilijkste om te leren. De voornaamste oefening om dit te leren is: instappen vanuit poen sau. Als je ook maar een beetje goed wilt worden in wing chun, zul je deze oefening heel veel moeten herhalen.

Over mezelf.
Zit in de Research & development. Ben onderzoeker op mijn eigen lab. Doe onderzoek naar de twijfel in materie. Beste te omschrijven als: ingewikkeld, belangrijk en zaai werk.

Talent:
Wat is volgens mij talent. Talent is:

 • dat je het jaren lang blijft doen. Ook al heb je het perioden erg druk, dat je dan toch 1x in de week blijft trainen en weer vaker gaat trainen als je daar tijd voor hebt.
 • Dat je tijdens het trainen serieus met de technieken bezig bent, dus niet altijd alleen maar zit te praten of de ander te corrigeren.
 • Je fysiek herstelt en sterker wordt. Als voorbeeld, we gingen met 6 man een week trainen bij Barry in Duitsland. Na deze week waren er vier van ons sterker en fitter en twee gasten waren uitgeput en op. Dus je moet geen chronische blessures hebben of slecht herstellen van een training.
 • dat je mensen weet te binden om samen mee te trainen.

Voldoe je aan deze voorwaarden, dan kun je het heel ver schoppen in het wing chun. Volgende generaties zullen naar je refereren als Groot meester of legende (of nog beter: the son of a bitch that kicked my ass).

De weg kennen of de weg bewandelen.

Het beste voorbeeld hiervan is wel uit de film de Matrix. Iedereen heeft een idee van wat de held moet doen, alleen de held zelf doet het zonder te weten. De oosterse mentaliteit is ook meer van het doen. De leraar zegt: zo moet je trainen, en de leerling doet dit braaf zonder vragen te stellen. Echter wij westerlingen hebben een andere mentaliteit. We willen eerst weten wat we moeten doen, en waarom we het moeten doen. En daarna pas besluiten we (sommigen onder ons) om het ook daadwerkelijk te gaan doen. Dit zie je terug in het wing chun. Het wing chun is heel anders dan vechten op t.v. (show vechten) of vechten in een tournooi (vechten met regels). Bijna iedereen heeft wel een andere kijk op wat nu de bedoeling is. Deze discussie is ook een belangrijk deel van wing chun. (maar mag niet een excuus zijn om niet fanatiek te hoeven trainen.)

 

Gratis proefles

Interesse in een gratis proefles? Neem contact op.

 

Tel: 06-53241445
E-mail: info@wing-chun.nl
Of vul onderstaand formulier in: