Gratis proefles: 06 - 53 24 14 45

Herman van de Griend

Herman van de Griend
Lid sinds:
augustus 1999
Leerling van:
Ed Voll / Robert Vogel jr.
Standplaats:
Dordrecht
Geeft les in:
Dordrecht - Woensdag
Geeft les in:
Dordrecht - Zaterdag, jeugd
Geeft les in:
Sliedrecht

Over mij

Waar mijn interesse voor Wing Chun vandaan komt....

Ik ga terug naar de jaren '80. Mijn vader heeft altijd een grote interesse gehad voor Azie en toen er op een bepaald moment een onveilige situatie zich voordeed op zijn werk (hij was werkzaam op de bank toen er een collega beroofd en bedreigd werd) werd het voor hem tijd om op een vechtsport te gaan. Hij kwam toen op de school van Ed Voll te Dordrecht. Hier leerde hij Wing Chun op de "Wang Kiu" manier. Ik was op dat moment 6 jaar en mocht zo nu en dan eens mee om te kijken hoe Ed Voll mijn vader les gaf. Door de jaren heen was het altijd leuk om op een verjaardag te vragen aan m'n vader "wat is Wing Chun precies?" Dan was iedereen meteen stil en stonden we altijd te kijken hoe hij erover vertelde en bewegingen maakte; hier is mijn interesse begonnen.

In 1999 ging ik samen met mijn broers, Johan en Mark van de Griend, een bezoekje brengen bij de school in Dordrecht. Ed Voll gaf daar nog steeds les. Nu waren we daar om zelf te trainen. We kregen een bijzondere lezing van Ed. Ed Voll werd op deze dag onze eerste leraar van het Wing Chun systeem. We werden hier flink onder handen genomen en we werden alvast klaar gestoomd voor de volgende generatie Wing Chunners! En ook de rest van de wereld want buiten op straat zijn ze harder, leerde Ed ons. In die beginjaren hebben we sifu Barry Lee nog mogen meemaken op speciale landelijke trainingsdagen van de associatie. Dit waren lange trainingsdagen. Ik geloof me nog te herinneren dat het bij elkaar 5 uur duurde incl. half uur lunchen. Dit waren correcte trainingen van een correcte leraar.

Door de jaren heen kwam Robert Vogel jr. wel eens op zaterdag in Dordrecht les geven, dit was altijd leuk, tot in 2006 m'n broer Johan en ik de auto instapten en naar Rotterdam reden. Hier werd Robert Vogel jr. onze 2e leraar! Wat me opviel was dat deze leraar een groot geduld had met mensen, 3 uur lesgeven en na de les zaten we nog met vragen dan legde hij het ons nog eens uit. Vaak stonden we nog even een half uur na te praten, hier werd onze vriendschap met Robert Vogel jr. geboren. Ik mag zijn vader zeker daarbij niet vergeten! Die probeerde net als zijn zoon ons altijd overal bij te betrekken, tot op de dag van vandaag. Je leerde van Rob Vogel sr. veel op het mentale vlak, hierdoor groei je als persoon en leer je makkelijk om te gaan met andere leerlingen en mensen. Al snel mochten we in Scheveningen mee trainen op vrijdagavond in een zaaltje boven een beddenzaak. We kregen hier een soort prive les van Robert met een handje vol andere mensen, dit was een select groepje. M'n broer Johan en ik hebben het er nog vaak over die avonden in dat zaaltje......

Doordat Robert ons verder bracht met het Barry Lee systeem in Scheveningen kregen we de bevoegdheid om te assisteren in Dordrecht bij Ed Voll. Hier trainen we nog steeds. Door de jaren heen werd onze vriendschap met Robert Vogel sr. en zijn zoon Robert Vogel jr. steeds groter.

Onze dromen kwamen uit! We gingen in oktober 2009 naar Hongkong. De droom van elke Wing Chunner!! We hebben hier een leuke en zeer goede tijd gehad met de Fam. Vogel, Mo en zijn vriendin, en m'n broer Johan en ik. We gingen een aantal scholen bezoeken om mee te trainen met die jongens. We bezochten de school van sifu Tommy Yuen. Helaas is hij kort na ons bezoek overleden. We hebben bij hem 2 weken op verschillende dagen getraind. Tommy Yuen had daar ook een wat oudere leerling rond lopen, en zelfs nog een leerling van Wong Shun Leung! Iemand die geen leraar genoemd wilde worden maar gewoon even trainden, meer niet, zijn naam was Ko Kwon Nin. We gingen tussendoor andere scholen bezoeken, zo kwamen we terecht bij sifu Wang Kam Leung. Robert jr. heeft nog wat oefeningen gedaan met hem, leuke man en zeker niet terughoudend als het om zijn uitleg gaat. Later kwamen we ook nog bij Ip Chun en Ip Ching, de twee zonen van de overleden sigung Yip Man. Ook zijn we nog sifu John Smith tegen gekomen die bij zijn hotel met ons had afgesproken om wat bewegingen door te nemen, zijn vrouw was erbij. Het was met hem een goede tijd. Het contact met John is tot op de dag van vandaag gebleven. We werden in Hongkong uitgenodigd door John om in Southampton (Engeland) een weekend seminar te volgen. De seminars werden gegeven door eerst Allan Gibson, Kevin Bell en Ernie Barrios. Op de tweede dag door John Smith en David Peterson. Ook daar hebben we weer een leuke tijd gehad.

Bekomen van al deze buiten tripjes werden we overspoeld met vragen van onze medeleerlingen, tot soms op de dag van vandaag. Mijn broer Johan en ik hebben veel te danken aan de associatie, de vele afdelingen die we afgingen hebben ervoor gezorgd dat er een grote vriendenkring is ontstaan die ons heel veel waard is geworden. In iedere grote stad zijn we wel welkom bij de grote Wing Chun familie. Want dat wordt het uiteindelijk; een grote Wing Chun familie! Recent heb ik nog kennis kunnen maken met Bill Dowding, de eerste leerling van Barry Lee. Ik heb goede ervaringen meegekregen van deze in Wing Chun geslepen man.

Tot slot wil ik iedereen bedanken binnen de associatie die mij ooit geholpen heeft met bewegingen en oefeningen, dit is voor mij de echte reden dat ik andere mensen, op mijn beurt ook weer probeert te helpen.

 

Gratis proefles

Interesse in een gratis proefles? Neem contact op.

 

Tel: 06-53241445
E-mail: info@wing-chun.nl
Of vul onderstaand formulier in: