Gratis proefles: 06 - 53 24 14 45

Ed Voll

Hoofd Associatie
Ed Voll

Leraar afdeling Dordrecht


Lid sinds:
januari 1982
Leerling van:
Robert Vogel sr. / Wang Kiu

Over mij

Door toedoen van een van mijn oudere broers maakte ik kennis met een vechtsport. Hij (mijn broer) leerde mij namelijk boxen om zo mijzelf beter te kunnen verdedigen. Ik was in die periode 14 jaar oud. Mijn familie en ik woonden tot die tijd, eind de jaren 50, in Surabaya (Indonesia). In 1960 moest ik samen met mijn ouders mee naar Nederland. Dit omdat ik op dat moment nog maar 17 jaar was, dus niet volwassen (21).

In de loop van 1963 (toen net in militaire dienst) kwam ik ook in contact met Judo, een Japanse vechtkunst. Het jaar daarop maakte ik pas voor het eerst kennis met het Kempo (Kung-Fu). Na het doorlopen van de (trainings) opleiding daar heb ik van mijn Kempo sifu dhr Gerard Meyer toestemming gekregen om een Kempo school in Dordrecht te openen. Ik heb zelf jarenlang (met het openbaar vervoer) Kempo lessen gevolgd op zaterdag in Hoogvliet (Rotterdam). We begonnen daar om 10.30 uur en ik kwam pas rond 19.00 uur 's avonds weer thuis.

Begin jaren 70 kreeg ik het verzoek van een kennis om ook een school in Den Haag te openen. Na een paar weken kreeg ik daar een man op les genaamd Robert Vogel. Deze meneer Vogel was erg leergierig en op den duur ook zeer betrokken bij andere vechtsporten zoals bijvoorbeeld Aikido en Pencak Silat. Uiteindelijk gezien de tijd en reisafstand heb ik besloten om te stoppen met de Kempolessen te geven in Den Haag. Robert (sr) heeft mij toen gevraagd of hij deze school mocht overnemen. Gezien het feit dat hij inmiddels mijn assistent was en een echte martial-arts kenner, kreeg hij toestemming van mij. Zelf ben ik in Dordrecht gewoon verder gegaan met daar de kempolessen te verzorgen.

In de tussentijd ben ik ook in aanraking gekomen met het Kun Tao (Kung-Fu) van dhr Tan (beter bekend als Paatje Tan). Ik heb Robert Vogel sr toen ook overgehaald om kennis te maken met deze vechtsport. We zaten daar samen een aantal jaren op les (veelal prive) toen dhr Tan ons vroeg om hem te assisteren met Kun Tao.

Wat ik in het begin nog niet wist was dat dhr Vogel tevens prive lessen volgde in Den Haag bij een chinees genaamd Wang Kiu (Wong Kiu). Hij was namelijk erg onder de indruk geraakt van de Kung-Fu stijl van deze sifu Wang Kiu. Het ging om Wing Chun Kung-Fu en hij kreeg gedurende een lange periode een keer per week (prive) les. Robert Vogel sr heeft mij in die periode geprobeerd over te halen ook Wing Chun te gaan beoefenen. Het overhalen heeft zeggen en schrijven maar een week geduurd.

Door de logische benadering in dit systeem van aanvallen en verdedigen (gelijktijdig) ben ik met heel de school van Dordrecht overgestapt naar de Associatie Wing-Chun Kung Fu Holland van Robert Vogel sr. In de jaren daarop heb ik veel privelessen mogen volgen alsmede ook de lessen in Den Haag op zondag bij Robert Vogel sr. Samen met een assistent van mij trainde ik daar wekelijks met de andere Wing Chun leraren en kaderleden.

Vanwege zijn groot organisatorisch vermogen verzorgde Robert Vogel sr binnen de associatie voor alle afdelingen (de diversen aangesloten scholen) eens per jaar de wedstrijden. Deze waren voor jong en oud met de daarbij behorende wedstrijdbekers. Ook plande en regelde hij alles wat nodig was voor de jaarlijkse feestavond! Tijdens die gezellige gelegenheid werden de gewonnen bekers uitgereikt aan de deelnemers. Alle scholen die waren aangesloten bij de associatie deden hier aan mee!

Robert verzorgde ook alle benodigde materialen zoals kleding, stootkussens, sparhandschoenen enz. die een afdeling (tbv de leerlingen) nodig had om te trainen. Die waren altijd voldoende beschikbaar voor al de verschillende aangesloten scholen. Hij regelde voor de associatie ook verschillende Wing Chun seminars die in het begin gegeven werden door sifu Wang Kiu.

In de jaren negentig kregen we een aantal seminars van sifu Wong Shun Leung (o.a. een 7 daagse in Den Haag). Ik heb tijdens die verschillende seminars veel gesproken met Wong Shun Leung in de pauzes. Hij heeft mij o.a. veel verteld van zijn periode toen hij bij GM Ip Man trainde en van Bruce Lee in zijn jonge jaren. Op mijn verzoek heeft hij bij de notities die ik maakte zijn naam / handtekening geplaatst in Chinese karakters. Wat dat betreft voel ik me zelf bevoorrecht dat ik veel van die verhalen van hem heb mogen horen.

Ik moet sterk toegeven dat Robert Vogel sr veel voor de wing chun associatie heeft gedaan om deze goed op poten te zetten en op rolletjes te laten lopen. De meeste mensen hebben dit altijd vrij normaal gevonden zonder te beseffen dat hij altijd die wing-chun kung-fu kar alleen trok.

 

Gratis proefles

Interesse in een gratis proefles? Neem contact op.

 

Tel: 06-53241445
E-mail: info@wing-chun.nl
Of vul onderstaand formulier in: