Gratis proefles: 06 - 53 24 14 45

mr. Bas Craanen

mr. Bas Craanen
Lid sinds:
november 1994
Beroep:
Advocaat
Leerling van:
Robert Vogel jr.
Lid van de kernploeg
Standplaats:
Dordrecht
Geeft les in:
Dordrecht - Zaterdag, volwassenen

Over mij

Uiteraard is wing chun een uitstekende manier om je conditie op pijl te houden en alle (werk)stress kwijt te raken, maar dat geldt denk ik wel voor meer (vecht)sporten.

Mijn voorliefde voor wing chun is aangewakkerd door een oudere buurjongen, waar ik nogal tegenop keek. Die raakte weleens in een vechtpartijtje betrokken en wilde daarom beter leren vechten. Hij kwam uiteindelijk terecht bij de school van Ed Voll. Hij demonstreerde regelmatig wat technieken en op m'n 10e was ik dus - zonder daadwerkelijk benul van het geweldige vechtsysteem dat wing chun is - al vastbesloten dat ik ook op wing chun zou gaan.

De interesse in vechtsport was er overigens al, dus voordat ik uiteindelijk bij de school van Ed Voll binnenstapte, had ik al wat andere stijlen getraind (judo, tae kwondo en kickboksen).

Wat me de eerste les meteen opviel was de discipline die er heerste tijdens de les. Dat was ik op die manier nog niet tegengekomen bij de andere scholen waar ik had getraind. Die groep bleek achteraf de kernploeg. Daarna begon de training waar ook ik en andere beginners aan mee mochten doen. Bij het groeten zag ik Ed Voll voor het eerst. In mijn beleving niet echt 'een imposante verschijning' (d.w.z. klein, dun en nauwelijks 55 kilo). Desalniettemin was er blijkbaar toch een reden waarom iedereen strak in de maat liep en goed luisterde. Vervolgens werd de eerste trainingsoefening door Ed Voll voorgedaan en uitgelegd. De reden was mij direct volkomen duidelijk. Ik moest en zou hier ook gaan trainen. Voor de lezing heb ik daarom vriendelijk bedankt, omdat ik liever de hele training wilde meemaken. Gaandeweg ben ik alleen maar meer overtuigd geraakt van de effectiviteit van het systeem; helemaal toen Robert Vogel het wing chun volgens de inzichten van Wong Shun Leung en Barry Lee ging onderwijzen.

Wellicht een cliché, maar discipline, doorzettingsvermogen, zelfvertrouwen en incasseringsvermogen nemen allemaal toe naarmate je langere tijd serieus traint. Mijn ervaring is dat dit zich vertaalt naar tal van andere vlakken zoals werk, relaties etc. En niet in de laatste plaats heeft wing chun mij ook geleerd respect op te brengen voor anderen. Bij wing chun (of vechtsport in het algemeen) geldt - meer nog dan bij andere sporten denk ik - dat als de persoon tegenover je beter is dan jijzelf, je het jezelf simpelweg niet kunt veroorloven om geen respect voor die persoon op te brengen, ongeacht leeftijd, achtergrond, afkomst, opleiding etc.

 

Gratis proefles

Interesse in een gratis proefles? Neem contact op.

 

Tel: 06-53241445
E-mail: info@wing-chun.nl
Of vul onderstaand formulier in: